St. Joan Baptista de la Salle, 2 - Gironella

938 250 426

QUÈ NECESSITO PER SER XEF?

QUÈ NECESSITO PER SER XEF?

L’ALUMNAT D’INFANTIL 4 CONEIX EN PROFUNDITAT D’ON VE EL MENJAR DE L’ESCOLA

Els nens i nenes d’infantil 4, dins el marc del seu projecte “vull ser xef” estan creant el seu propi restaurant, el qual han anomenat “Restaurant Espagueti”. Abans, però, han hagut de mostrar una actitud investigadora per conèixer diversos processos i competències  que necessitem per ser xefs. 

Primer, vam poder visitar la botiga de Ca l’Arpellot, on la Joana ens va explicar de quins productes podem gaudir actualment, com per exemple, les maduixes, els calçots, els pèsols…

A més a més, també vam rebre la visita d’un cuiner, l’Eric, el tiet de l’Axel, que ens va ensenyar la importància de la higiene a la cuina i  per posar-ho en pràctica vam elaborar unes trufes de xocolata delicioses. 

A més a més, a l’aula hem creat la piràmide dels aliments. Amb les joguines que tenim de la cuina hem buscat quins ingredients son més saludables que els altres i els hem anat classificant dins la piràmide. 

Un cop hem conegut tot això, els alumnes es van fer preguntes sobre el menú de l’escola. Després de mirar-lo i analitzar els diversos plats que ens ofereixen van sorgir un seguit de preguntes que no podien quedar al tinter. Així doncs, vam aprofitar per entrevistar a la Raquel, l’encarregada de l’empresa de càtering Serunion, que és qui ens porta el menjar a l’escola cada dia. 

Primer de tot la Raquel va fer una presentació amb imatges de la cuina on s’elabora el menjar que ens porten a l’escola. Tot seguit, l’alumnat va preguntar. 

 • On està a la cuina on treballes?

La cuina es troba a l’escola de  FEDAC Manresa.

 • Quantes persones treballen a la cuina?

A la cuina de Manresa, hi treballen quatre persones. En Jordi, la Ikram, la Fàtima i l’Adrià. A Gironella també hi teniu dues persones que us ajuden i de segur que ja coneixeu, son la SOS que us ajuda a l’hora del menjador i amb la neteja dels espais  i la Irene, que la trobeu al pati de l’hora del menjador. 

 • A quantes escoles porteu el menjar?

El menjar s’elabora a l’escola de FEDAC Manresa, i a més a més es reparteix a 5 escoles més. A FEDAC Gironella, FEDAC Súria, FEDAC Monistrol, FEDAC Castellar, i FEDAC Prats.

 • On compreu el menjar?

A Serunion disposem de  proveïdors majoritàriament catalans, com per exemple, a la vostra escola mengeu els Iogurts de la Fageda o bé tota la fruita que consumiu és d’un proveïdor de Manresa. Tot i així, al ser una empresa força gran també tenim proveïdors d’altres llocs. 

 • Com van vestits els cuiners i cuineres?

Els cuiners i cuineres van vestits de color blanc.  Porten un gorro de cuina, una camisa i un pantaló. A més a més, han de portar unes sabates de seguretat, vol dir que tenen la puntera de ferro perquè no es facin mal si els hi cau alguna olla o algun ganivet. 

 • Algun dia podreu portar pastís de postres?

Com que volem que els nens i nenes que mengen a les escoles tinguin una dieta saludable només portem pastissos els dies que teniu alguna celebració, com per exemple, ara que ve la Pasqua, us portarem un pastisset de mona. 

 • Algun dia, la pasta podria ser de colors?

Doncs sí, sobretot ara a l’estiu veureu que en el menú hi haurà amanides de pasta i en aquestes, hi podem posar pasta de colors. 

 • El menú de l’escola és saludable?

Sí, ho és, perquè segueix la piràmide de l’alimentació, però cada vegada ha de ser més saludable. Fem que sigui saludable posant en el menú cada vegada més verdures i hortalisses, fruita, menys carn vermella, posant-hi més llegums. 

Vetllem perquè cada vegada hi hagi menys sucres i menys carn. 

 • Feu servir productes de temporada? Com per exemple, ara que hi ha maduixes..

Sí fem servir productes de temporada, com la crema amb carbassa o moniato a la tardor.

Tanmateix també fem servir productes congelats, com ara les mongetes verdes, els pèsols… Sinó ho féssim així només podríem menjar-los a l’estiu. En definitiva, fem una barreja de tot perquè així hi hagi més varietat. 

 • Si algun nen o nena no pot menjar alguna cosa, es pot quedar a dinar igualment?

Si algun nen o nena té alguna intolerància o té una dieta on no pot menjar algun aliment, el primer que s’ha de fer és que la família ho comuniqui a l’escola. L’escola ens ho comunicarà a la cuina i nosaltres li prepararem aquest menú especial, adaptat al que el nen o nena necessita i així sí es pot quedar a dinar a l’escola. 

 • A l’escola, a vegades, sobra menjar, què podem fer per no llençar-lo?

Tenim alguna escola més gran que FEDAC Gironella a la ciutat de Barcelona que des de la cuina es coordinen amb el Banc d’Aliments i aquest ho reparteix a altres entitats que ho necessiten. 

Cal que sapigueu que no es pot donar tot el menjar que sobra perquè si el menjar no ha tingut un procés d’elaboració correcte, i s’ha fet malbé, podríem intoxicar a molta gent. S’ha de fer amb molta cura. Així doncs, el que sobra, que ha quedat dins de la cuina, el posem dins uns envasos, els etiquetem, els congelem i un cop a la setmana ve una persona encarregada del Banc d’Aliments a recollir-lo. És ell qui ho reparteix a les persones que ho necessiten. 

Gràcies a aquest projecte, l’alumnat de I4 ha pogut entendre realment la pregunta inicial: què necessito per ser xef?. N’han après tant que fins i tot els nens i nenes s’han vist preparats i preparades per participar al concurs de Manduka, fent un caneló de fruita que els hi ha quedat boníssim!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website